مقالات

مونتاژ تابلوفرمان آسانسور

سیستم های برقی برای آن که به درستی کار کنند نیاز به کنترل کننده داشته و در سیستم های برقی، ایفای آن بر عهده تابلو فرمان می باشد. از جمله مواردی که امروزه نقش مهمی در زندگی ایفا می کنند، آسانسورها هستند که تقریبا زندگی بدون آن ها غیر ممکن است. آسانسورها در ساختمان ها برای آمد و شد به طبقات مورد استفاده قرار می گیرند. برخلاف آنچه که اغلب افراد از آسانسورها برداشت می کنند، آسانسورها و تجهیزات تشکیل دهنده آن ها ساده نبوده و از قطعات و تجهیزات مختلفی تشکیل شده است. علاوه بر مکانیک آسانسور، آسانسورها برای راه اندازی به تابلو فرمان نیاز دارند. تابلو فرمان آسانسورها، همان نقش کنترل فرامین آسانسورها را به عهده دارند. تابلو فرمان آسانسورها از تجهیرات و فطعات مختلفی تشکیل شده است. برخی از این تجیهزات عبارتند از: درایو، کنتاکتور، برد های کنترل، بردهای کنترل شیرها در تابلو فرمان های هیدرولیک، کنترل فاز، کلید های مینیاتوری و غیره. کنترل فاز به منظور جلوگیری از دو فاز شدن، عدم توالی فازها و عدم تقارن فاز ها استفاده می شود. در مونتاژ تابلو فرمان آسانسور، باید از این قطعه نیز استفاده گردد تا از مشکلات مذکور و بروز خسارات احتمالی جلوگیری گردد. تابلو فرمان ها به دو بخش تابلو تقسیم و تابلو راه اندازی و کنترلی تقسیم می شوند.

برخی از وظایف تابلو فرمان ها عبارتند از:

  1. کنترل و بررسی سرعت موتور و حرکت موتور آسانسور
  2. پاسخگویی به شستی ها
  3. شناخت موقعیت کابین در هر زمان در چاه آسانسور
  4. کنترل دیگر اجزا کابین

 

تابلو فرمان آسانسور یک سیستم کاربردی، آماده و موثر برای راهبری عملیات آسانسور می‌باشد. تابلو فرمان های آسانسور نیز مانند بقیه تابلو فرمان های الکتریکی، برای آن که متناسب با پروژه باشند، نیاز به مونتاژ شدن دارند. مونتاژ تابلو فرمان آسانسور برای عملکرد صحیح و مطمئن آسانسور، کاربردی است. قبل از مونتاژ لیستی از تجهیزات مورد نیاز در داخل تابلو می بایست تهیه شود. در مرحله بعدی، این قطعات در داخل تابلو فرمان آسانسور جایگذاری

شده تا فضای لازم برای آن تعبیه گردد. سپس قطعات و تجهیزات تابلو فرمان، به جعبه تابلو فرمان متصل می گردند.

دیگر بحثی که در مونتاژ تابلو فرمان های آسانسور باید رعایت گردد، بحث زیبایی آن است. بدین منظور باید از لوازمی استفاده شود که باعث زیباتر شدن آن ها گردد. برخی از این لوازم عبارتند از: فریم تابلو برق، سر سیم، کابل شو، دو راهه، ریل، ترمینال، مقره، داکت، نوار فرم بندی، شرینگ، ترموفیت، بست زیبایی و … . حال به توضیح این موارد می پردازیم.

فریم تابلو فرمان برق: فریم تابلو فرمان برق مرغوب باید دارای ویژگی های خاصی باشد. مهمترین ویژگی که فریم ها باید داشته باشند، جنس بدنه مرغوب است. بهترین نوع فریم ساخته شده از ورق گالوانیزه است. برای این ورق های گالوانیزه باید به منظور جلوگیری از زنگ زدگی و پوسیدگی، از پوشش های ضد زنگ و لایه های محافظ در برابر زنگ زدگی استفاده می شود.  فریم ها در مدل های متنوعی طراحی و تولید می شوند. این طرح ها و مدل ها به منظور فایق آمدن به نیازهای مختلف می باشد.

سرسیم

سرسیم ها به منظور بستن و نظم دادن به سیم ها برای بسته شدن در زیر پیچ های قطعات و تجهیات مختلف تابلو فرمان مورد استفاده قرار می گیرند. سر سیم ها در انواع زیر موجود هستند.

وایرشو، وایرشو دوبل، گرد (حلقوی) روکشدار، دو شاخ روکشدار، سوزنی روکشدار، رابط (مف روکشدار)، فیشی نری روکشدار، فیشی مادگی روکشدار، برنجی. بهتر است این سر سیم ها را با استفاده از ابزار مخصوص پرس سر سیم برای سیم ها استفاده کرد.

کابل شو

کابل شوها به منظور اتصال هادی سیم ها به شینه و دیگر نقاط مورد نیاز برای اتصال استفاده می شوند. کابل شوها دارای علائمی هستند که بر روی آنها نوشته شده است. در صورت مشاهده این علائم، به ترتیت دارای معانی زیر می باشد:

  1. مقطع هادی مناسب برای کابل ‌شو
  2. قطر سوراخ متناسب با پیچ
  3. علامت اختصاری شرکت سازنده

ریل

ریل های مورد استفاده در تابلو فرمان آسانسور به دو دسته آلومینیومی و آهنی تقسیم می شوند. ریل های آهنی دارای مقاومت بیشتری نسبت به ریل های آلومینیومی هستند ولی وزن آن ها از ریل های آلومینیومی بیشتر است.

ترمینال

معمولا از ترمینال های ریلی در مونتاژ تابلو فرمان آسانسور استفاده می شود. این ترمینال ها اکثرا از نوع ترمینال های ریلی معمولی هستند. اتصال سیم‌ها از طریق پیچ‌های موجود بر روی ترمینال انجام می‌شود. در برخی موارد هم این ترمینال ها به صورت فشاری بوده و نیازی به پیچ برای اتصال سیم ها به آن ها ندارند. انواع ترمینال های مورد استفاده در تابلو فرمان برق عبارتند از: ترمینال های ریلی معمولی، ترمینال های ریلی فشاری و ترمینال های ریلی دو طبقه یا چند طبقه

داکت

داکت ها در صضنعت برق، به معنی لوله های باریکی هستند که سیم های برق را از داخل آن ها عبور می دهند. از ویژگی های مربوط به داکت ها می توان به سایز آن ها و جنس مواد به کار رفته در آن ها اشاره کرد. انواع داکت ها نیز عبارتند از: داکت های عادی، داکت های پارتیشن دار و داکت های شیار دار که در مونتاژ تابلو فرمان آسانسور از نوع شیار دار آن استفاده می شود.

نوار فرم

نوار فرم ها در مونتاژ تابلو فرمان برق برای نظم دادن به سیم هایی که به صورت دسته ای در کنار یکدیگر قرار گرفته اند به کار می رود تا از کم و زیاد شدن این سیم ها جلوگیری کرده و باعث فرم دهی آن ها شود.

شرینگ

شرینگ ها، روکش ها یا لوله های پلاستیکی هستند که به منظور عایق کردن سیم ها و کابل ها و شینه ها و هرگونه اتصال دیگری به کار می روند. از خواص شرینگ ها می توان به مقاومت آن ها در برابر فرسودگی اشاره کرد. روش استفاده از شرینگ به این صورت است که آن را به دور قیمتی که می خواهیم عایق گردد قرار می دهیم و با استفاده از سشوارهای صنعتی، به آن حرارت می دهیم. در این حالت، لاستیک آن منقبض می شود و به روی محل اتصال میچسبد و در نتیجه باعث عایق کاری محل مورد نظر می شود. شرینگ ها در اثر گرما ذوب نمی شوند و فقط جمع می شوند. معمولا قطر شرینگ ها پس از حرارت دیدن، به نصف کاهش می یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *